Reparer klærne dine

Reparer klærne dine og spar deg selv for unødvendige utgifter samtidig som du redder verden bittelitt. Du kan selv drive med enkel vedlikehold, reparasjon, lappe tøyet, eller få en lokal skredder til å gjøre jobben.

Nordmenn er blant verdens største forbrukere av ting. Det fører til at vi er med på å utrydde planter og dyr. Vi slipper ut alt for mye klimagasser og forurenser hav og land. En rapport fra 2020 målte nordmenns forbruk av naturressurser (inkludert alt som går med til produksjonen av tingene vi kjøper) til å være svimlende 44,3 tonn per person, årlig. Mindre enn 3 prosent av materialene vi bruker gjenbrukes.

Klesindustrien forbruker store mengder råstoff og står for ti prosent av verdens klimagassutslipp. Mellom 2000 og 2014 er klesproduksjonen doblet og den globale gjenomsnittsforbrukeren kjøper 60 prosent flere klesplagg sammenlignet med for 15 år siden. Samtidig beholdes klesplaggene halvparten så lenge. Nordmenn kaster 23 kilo klær i året.

Derfor er det viktig at vi forsøker å ta vare på det vi har. Vi må slutte å kaste klær som kunne ha blitt fikset og vi må slutte å kjøpe klær som vi egentlig ikke trenger! Nedenfor finner du noen enkle tips og triks som gjør at du kan beholde favorittplagget noen år til.

Hull i dunjakka?

Det er utrolig irriterende nå det blir en rift i dunjakka di, men du trenger ikke ny jakke! Du kan lett fikse hullet med en nylonlapp og et strykejern. Dessuten er det populært med synlig reparasjon, så det ser kult ut uansett om du er god på å lappe sammen klærne dine eller ei.

Finn.no og Naturvernforbundet har laget en rekke videoer som hjelper deg (og meg) gjennom ulike reparasjoner.

Er parkdressen ødelagt?

Unger er dyre i drift. I likhet med dunjakka, er dette en enkel sak å fikse. Nok en gang trenger du bare litt sytråd, en lapp og et strykejern, samt 5 minutter uten å scrolle på Instagram. Det klarer du!

Finn.no og Naturvernforbundet har laget en rekke videoer som hjelper deg (og meg) gjennom ulike reparasjoner.

Puss skoene dine!

Pusser du skoene dine, er det bra for både lommeboka og miljøet. Det er mye billigere med litt skopuss enn nye sko. Skinnsko kan vare i mange år om du bare gir dem et par minutter med kjærlighet én gang i måneden.

  • Rens skoene. Gå over med børste og en fuktig klut.
  • Påfør et godt lag med skokrem i riktig farge. La det trekke godt inn. Har du tid, kan du la det stå over natten.
  • Gå over skoene med en ren børste. Puss grundig for å fjerne overflødig skokrem og gjøre skoene blanke.

Denne må du klare å gjennomføre uten en instruksjonsvideo. You can do it!

Fiks rifter og hull i jeansen

Det er ikke uvanlig at jeansen får litt slitasje etter mange års bruk, men du trenger faktisk ikke å kaste den og kjøpe ny om den får en rift eller et hull i seg. Fiks den og nyt favorittjeansen i noen år til.

Finn.no og Naturvernforbundet har laget en rekke videoer som hjelper deg (og meg) gjennom ulike reparasjoner.

Spiser vaskemaskinen ullgenseren?

Har du også en vaskemaskin som glefser i seg ullgensere? Du kan lett sy små hull i favorittgenseren din og det er faktisk enklere enn du tror!

Finn.no og Naturvernforbundet har laget en rekke videoer som hjelper deg (og meg) gjennom ulike reparasjoner.

Trenger du flere tips og videoer?

Fant du ikke instruksjonsvideoen du lette etter? Du kan ta vare på det du har ved å sjekke denne nettsiden. Her finner du mange flere tips og triks sånn at du kan redde lommeboka, miljøet og verden.

Orker du ikke å gjøre jobben selv? Da kan du finne reparatører over hele landet ved å sjekke ut denne nettsiden. Er du fortsatt ikke helt overbevist om at reparasjon er veien å gå? Da synes jeg du skal lese litt mer om hvorfor vi bør fikse og ikke kaste.