Munnbind har blitt et søppelproblem

Koronaviruset har gitt flere følger enn man skulle tro. Pandemien forårsaker helsefloke verden rundt og påvirker millioner av mennesker økonomisk, psykisk og fysisk, men bidrar også til forsøpling i stor skala. Det kunne Forskning.no skrive om i artikkelen Munnbind har blitt et søppelproblem fra 6. oktober, 2020.

Forskere verden over og mitt pappahjerte frykter en miljøkatastrofe av proporsjoner om det fortsetter sånn. Det er munnbind overalt. De ligger til og med i min egen hage. Jeg har kunnet telle 6 stykker på de få meterne jeg har til dagligvarebutikken(ca. 50 meter). Det er helt tydelig at munnbind havner helt andre steder enn i søppelkassa. Til og med flergangsmunnbind ligger strødd gatelangs. The Guardian kan dessuten rapportere om at tusenvis av munnbind flyter rundt i Middelhavet som om de skulle vært flytende glassmaneter.

Munnbind er laget av plast og jeg trodde helt ærlig at folk flest hadde fått med seg at plast ikke er greit å slenge fra seg i naturen. Trenger vi holdningskampanjer for det også? Men det er visst ikke bare munnbind som ligger strødd omkring, også engangshansker er godt representert og har økt sin tilstedeværelse utover tiltenkt bruk. Om du følger godt med i bybildet vil du fort kunne oppdage en gummihanske blant skitne munnbind.

Hva som skjer når dyr får i seg det vi slenger fra oss av plast? Vel, plast i naturen har brutale og dødelige følger. Den kan se ut som mat for mange havdyr og plasten kan kvele dem eller samle seg opp i magen. De tilfører naturligvis ingen næringsstoffer og dyrene dør dermed av underernæring.

Munnbind er også en fare for mennesker. Smittefaren økes, fordi noen sannsynligvis forsøker å plukke dem opp(inkludert meg). Koronaviruset kan under optimale forhold overleve 7 dager på et munnbind av plast.

Hold Norge Rent har utarbeidet noen gode råd til de som ikke har nok hjernekapasitet til å kvitte seg med munnbind på en forsvarlig måte.

  • Behold alltid munnbindet på inntil du kan kvitte deg med det på en forsvarlig måte.
  • Ha gjerne med en liten pose til eget avfall som oppstår mens du er på farten i byen, på biltur eller i naturen.
  • Bruk flerbruksmunnbind, men husk å holde brukte og ubrukte munnbind adskilt.
  • Ikke kast søppel i fulle søppelbøtter.
  • Meld ifra til kommunen om forsøpling og fulle søppelbøtter.

Jeg personlig har bare 2 ord å si til deg som kaster munnbind ut i naturen: Skjerp deg!